Masal – Uğur Demircan

Sabahın serinliği geçeli çok olmuş, güneş yolun yarısını bitirmişti. Aheste bir Ortaçgil şarkısı gibi kokuyordu deniz. Sahildeydi.

Kum taneleri pırıl pırıl parlıyordu avucunun içinde. Yeterince yakından bakınca yıldızlar, gezegenler misali birbirinden farklı küçücük zerrelerdi her biri ama bir araya gelince tümüyle yeni bir kimlik kazanmış, bir avuç kum oluvermişlerdi işte. Açtı elini, parmaklarının arasından kayıp gitmelerini izledi. Kum saatinden akar gibi aktılar yere. Onu da böyle izlemişti işte giderken. O da kayıp gitmişti avuçlarından böyle yavaş yavaş. Tek yaptığı tutmamak olmuştu.

Dalga çıkmaya başlamıştı ufaktan. Sabah böyle değildi oysa. Mavi satenden bir örtü gibiydi deniz ilk geldiğinde. Öyle pürüzsüzdü ki girmeye kıyamazdı insan. Şimdiyse o uzanmışken kumsalda kulaç yorgunu, yön değiştirmişti rüzgâr. Deniz onunla yaşadıkları o hiç yoktan başlayıp alevlenen tartışmalar gibi giderek hızlanan bir coşkuyla vuruyordu dalgalarını. Dünyaya kızmışçasına her seferinde biraz daha, biraz daha hızlı indiriyordu şamarını. Ama deniz hiç bir yere gitmiyordu sonuçta; kızgınlığı geçince yine sokuluyordu sessizce milyon yıllık sevgilisi kumsalın kucağına. O ise gitmiş, bir daha dönmemişti.

Bunları düşünürken üzerine sessiz ve serin bir gölge düştü usulca. Gölge şekle büründü, geldi oturdu sol yanına. Oydu!

Hiç bir şey söylemeden baktı bir süre. Anlam veremiyordu. Orada olmaması gerekiyordu aslında. Bunca zaman sonra üstelik! O ise o kömür karası gözlerini dikmiş, sessizce bakıyordu. Bir müddet sadece bakıştılar. Sessizliği bozan taraf sanki eski ve kıymetli bir büyüyü bozacakmış gibi korkuyor, susuyorlardı. Sonunda dayanamadı:

“Ne arıyorsun burada”

“…”

“Beni merak ettiğin için döndüysen, iyiyim, merak etme.”

“…”

“Yok, sadece yolum düştü buraya dersen o da müthiş bir tesadüf olur. Gittiğin yer neresi, burası neresi? Tam ters istikamette. Olası değil!”

“…”

“Anladım, anladım. Yoksun aslında burada. Gündüz gözüyle düş görüyorum ben. Eee? Konuşmayacak mısın? Madem benim hayâlimsin, bir şeyler söylemeni sağlayabilirim belki de.”

“…”

“Hâlâ konuşmuyorsun. Sesini mi hatırlamıyorum yoksa ben? Hayır, unutmadım. Nasıl unutabilirim ki sesini! Hani böyle şeker tadında, kadife yumuşaklığında bir şeydi. Sen adımı söylediğinde, kâinatta adım dışında ne varsa silinirdi. Nasıl unutabilirim ki!”

“…”

“Anlaşıldı; sen konuşmayacaksın. Kim bilir belki de küstün bana. Belki sana ‘gitme’ demediğim için kızgınsın. Öyle mi?”

“…”

“Suskunluğunu ‘evet’ olarak alıyorum. Hoş, ‘hayır’ demek için bile konuşman gerekirdi; oysa sen hiç bir şey söylemiyorsun. Neyse, pekâlâ. Ben konuşayım o halde.

Neden ‘gitme’ demediğimi açıklayabilecek değilim aslında. Dönem şartları diyelim, yaşamın bilinmezliklerinden biri diyelim ya da ömrümüzün senaryo yazarının edebi cilveleri bile diyebiliriz istersen. Diyemedim işte. Ama asıl senaryo, sonrasında başladı benim için. Sen gittin, senin için film bitti aslında. Bense bambaşka bir yazgıya sürüklendim senden sonra.

Bir koşuşturma içine girdim hızla. İş, güç, bir hengâmedir gitti. Mevsimler başladı, mevsimler bitti. Sensiz yılları, sensiz yüzyıllara bağladı duvardaki takvimler. Ama akıp giderken hayat, bazı şeyleri de sürüklüyor geleceğe illâ ki. Unutmaya çalıştığım sevdan gibi.

Sen artık sadece düş buluşmalarında gülümsüyordun bana. Şimdi de güldün bak, aynı böyle. Komik mi sence? Bence değil. Hiç değildi hem de. Ne oluyordu biliyor musun? Karanlık oluyordu. Gece oluyordu. Şehir ıssızlığa soyunurken, ellerin tutunuyordu yüreğime. Gülümsüyordun. Ama ben ağlamaklı oluyordum. Çünkü artık yoktun, bir daha da olmayacaktın. Sonra sabah yaklaşıyor, sen gidiyordun kendi yaşamına. Kalkıyordum, sensizliğe giyiniyor ve başlıyordum yaşamaya. Yalanların, riyaların arasında, gerçek gerçek yaşıyordum.

Akıntıya kürek çekmiyordum anlayacağın. Sensiz bir nehirde, sensizlik denizine akıyordum. Sen yalnızca düş buluşmalarında gülümsüyordun bana. Kötü oluyordu ama. Ağlamaklı oluyordum.

Oysa sen gittin. Sadece gittin. Ben ‘gitme’ demediysem, sen de kalmayı seçmedin. Alıp yanına tüm yaşanmamışlıkları, öylece gittin rüzgârların estiği yöne. Hiç gitmeyecek gibiydin; hiç gelmemiş gibi gittin. Dilinde o yürekli aşk şarkıları, yüreğinde kim bilir hangi fırtınalarla, bir gülümseyiş atarak kadere, gittin dönülmeyecek yere. Gülmeden, ağlamadan, sevdayı adam gibi yaşamadan gittin. Hâsılı, başlamadan bittin. Alıp yanına tüm olmazlıkları, gittin rüzgârların estiği yöne. Tek söz kalmıştı artık diyebileceğim: ‘Güle güle’.”

Rüzgâr kuvvetlenmiş, sahildeki şemsiyeleri, havluları savurmaya başlamıştı. İstemsizce çevirdi başını uçuşan nesnelere doğru bir an için. Geri döndüğünde o yoktu. Arkasına, sağa sola bakındı; gitmişti. Gülümsedi kendi kendine. Hiç gelmemişti ki zaten! Bir avuç kum aldı yerden yine. Bu sefer denize doğru savurdu. Tanelerin pırıltısı, dalgaların sesine karıştı. Hayâl gerçek, gerçek de hayâl olmuştu o gün. Zamanın dışında, masal gibi bir gün.

“İşte” dedi, “Bir varsın, bir yoksun. Bir görünür, bir kaybolursun. Ömrümün her paragraf başında bir cümle içindesin. Bir unuttursun kendini izi tozu bulunmaz şekilde, bir hatırlatırsın beklenmedik bir biçimde. İşte yine vardın, yine yoksun. Ömrümün masalısın. Sonu bilinmeyensin. Bir varsın, bir yoksun.”

Öykü: UĞUR DEMİRCAN

Fotoğraf: AYDIN AKBURAK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uğur Demircan “Masal” isimli yeni öyküsüyle Yazı Işleri’nde.

Bağlantı profilde.

Fotoğraf: Aydın Akburak
...

Sudenaz Kahraman, “Kül” isimli öyküsüyle Yazı İşleri’nde!

Bağlantı profilde.

@sudenazzkahraman
...

Fikirden Kurmacaya Bir Öykü Yaratmak Atölyesi’nin son öyküsü “Bakkalın Oğlu” Sümeyye Batur’un kaleminden Yazı İşleri’nde.

@spslslsmy

Bağlantı profilde.
...

Fikirden Kurmacaya Bir Öykü Yaratmak Atölyesi’nin üçüncü öyküsü “Mavi Güneş” Enes Yazan’ın kaleminden Yazı İşleri’nde.

@enesyazan_

Bağlantı profilde.
...

Fikirden Kurmacaya Bir Öykü Yaratmak Atölyesi’nin ikinci öyküsü “Süt” Azra Ertek’in kaleminden Yazı İşleri’nde.

@azrertk

Bağlantı profilde.
...

Fikirden Kurmacaya Bir Öykü Yaratmak Atölyesi’nin ilk öyküsü “Radyo” Arman Yazan’ın kaleminden Yazı İşleri’nde.

@armanyazan_

Bağlantı profilde.
...

“Merhaba, ben Füruzan…”

Murat Uğurlu’nun kaleminden, üç uzun yaz ikindisinde yolunun kesiştiği Füruzan’a veda mektubu “Benim Füruzanlarım” Yazı İşleri’nde.

“İnsan olmak böyle bir şey midir acaba? Beşikten mezara upuzun, harcıâlem, manasız bir huzursuzluk…”

Bağlantı profilde.

@murat.vesaire
...

Van’da genç yazarlara, “Fikirden Kurmacaya Bir Öykü Yaratmak” isimli bir atölye veren Serpil Canalan bu yolculuğunu “Bir Çizgili Defter Meselesi” yazısıyla kaleme aldı.

Bağlantı profilde.

@serpilcnln
...

Mehmet Can Şaşmaz, “Ceza” isimli öyküsüyle Yazı İşleri’nde!

Bağlantı profilde.

@mehmetcansasmaz
...

Ahmet Erkam Saraç, “Sakın Efsane Söyleme” isimli öyküsüyle Yazı İşleri’nde!

@aerkamsarac

Bağlantı profilde.
...

Oğuz Dinç, “Herkesin Derdi Kendine” isimli öyküsüyle Yazı İşleri’nde!

@oguzdinc_official

Bağlantı profilde.
...

Dilara Ulu, “İzafi Mesele” isimli öyküsüyle Yazı İşleri’nde!

@dileabag

Bağlantı profilde.
...

Mehmet Can Şaşmaz, “Ödül” isimli öyküsüyle Yazı İşleri’nde!

Bağlantı profilde.

@mehmetcansasmaz
...

Hatice Tosun, Duygu Terim’in “Aslında Her Şey Yolunda” kitabı üzerine yazdı.
Yazı İşleri’nde okuyabilirsiniz.

Bağlantı profilde.

@htc.tsn
@duyguterimm
@notoskitap
...

Patricia Engel’in “Aida” isimli öyküsü Zeynep Rade çevirisiyle Yazı Işleri’nde.

Link bağlantıda.

@patricia__engel @zeyneprade
...

Gizem Eroğlu, Sergey Arno’nun “Kapılar” isimli öyküsünü Yazı İşleri için çevirdi.

Bağlantı profilde.

@gizemm.eroglu
...

Taner Gülen, “Veçhe Farkı” isimli yeni denemesiyle Yazı İşleri’nde.

“Onca şahesere rağmen yazmayı sürdürürüz. Bir yere varmayacağını bildiğimiz bir devamlılığın eline bırakırız kendimizi. Eğer tersi geçerli olsaydı Shakespeare’den, Dostoyevski’den, Kafka’dan, Joyce’tan sonra hiç kimse kalem oynatmaya, tek bir laf etmeye kalkmazdı.”

Bağlantı profilde.
...

Yavuz Yavuzer, yakın zamanda Sel Yayınları’ndan yayımlanan “Âlemciler” isimli öykü kitabının yazarı Zafer Doruk ile söyleşti.

Link bioda.

@zaferdoruk421 @1yavuzyavuzer @selyayincilik
...

Lydia Davis’in yeni kitabı Our Strangers’tan kadınlığın aşamaları ve bir kız çocuğundan bir kadına dönüşmenin kafa karıştırıcılığı üstüne bir yazı, “Hayatımdaki Yeni Şeyler” Yazı Işleri’nde. Müge Oskay çevirdi.

Bağlantı profilde.

@mugeoskay
...

Deniz Büyükbozkırlı, “Yalnızlara Özel Menemen” isimli öyküsüyle Yazı İşleri’nde!

“Menemenimi sahanıyla televizyon karşısındaki sehpaya taşıyorum. Ekranda adamın biri atölyesinde eyer yaparken atının geçirdiği kazayı, bacağındaki yarayı anlatıyor. Dünyaya at olarak gelmek ister miydim? Sağlam bir çifte atıp dört nala kaçmak? Aklım hep başka yerde, hep yanlış yerde…”

Link profilde.

@denizaybozkir
...

Yazı İşleri


Künye

Yayın Yönetmeni

Murat Çelik


Yayın Kurulu

Duygu Değirmenci

Elif Yeşilkaya

Eris İnal

Fırat Yılmaz

Gülcan Ayral

Hatice Tosun

Müge Oskay

Salihcan Sezer

Tolga Esat Özkurt

Yavuz Yavuzer

İletişim

[email protected]

Press ESC to close